De dokter die Teheran trotseerde

Tijdens het hoogtepunt van de recente repressie in Iran, gericht tegen iedereen die protesteerde tegen de omstreden verkiezingsuitslag, trotseerde de jonge dokter Ramin Pourandarjani zijn superieuren. Hij weigerde overlijdensaktes te tekenen, die volgens hem vervalst waren om meerdere moorden te verhullen.
De 26-jarige arts heeft zijn heldhaftigheid vermoedelijk moeten bekopen met de dood. Op 10 november is zijn lijk gevonden, kort nadat hij vrienden had verteld dat hij vreesde voor zijn leven. Hij had voor een parlementaire onderzoekscommissie een getuigenverklaring afgelegd over gevangenbewaarders die demonstranten martelden en verkrachtten.
De autoriteiten hebben tegenstrijdige verklaringen gegeven over zijn dood. Eerst was sprake van een auto-ongeluk, toen van een hartaanval, toen van zelfmoord en tenslotte van vergiftiging. Een reconstructie van The Wall Street Journal maakt duidelijk dat alle vier die verklaringen weinig geloofwaardig zijn. Het gaat vermoedelijk om moord, bedoeld om de gruwelen die in het detentiecentrum Kahrizak hebben plaatsgehad te verhullen.
Ramin is in korte tijd uitgegroeid tot een martelaar van de oppositie. Demonstranten dragen zijn beeltenis mee tijdens protesten en roepen zijn naam, samen met die van Neda Agha Soltan, de jonge Iraanse vrouw die tijdens protesten tegen het Iraanse bewind voor de ogen van een camera werd doodgeschoten.

Bron(nen):   The Wall Street Journal