We hebben de toekomst gezien

Kopenhagen heeft ons een blik op de toekomst gegund: de VS zijn niet meer oppermachtig, China speelt de rol van roverhoofdman en ieder klein landje kan zand in de machine strooien.
Dat is de ' ongelukkige' conclusie die zich volgens columnist Leslie H. Gelb (The Daily Beast) opdringt na de VN-klimaattop in Kopenhagen. Het soort van eindeloos touwtrekken met aan het einde een zeer mager resultaat zullen we nog veel vaker zien. Gelb ziet vier ontwikkelingen, waarvan de derde waarschijnlijk de meest pregnante is.
1. Zelfs het kleinste land kan obstakels opwerpen. De VN houden vast aan de fictie dat alle landen gelijk zijn, waardoor iedere regeringsleider zijn zegje wil doen en er geen tijd overblijft voor echte besprekingen.
2. Nauw verbonden met de vorige observatie: Afrikaanse landen opereren als blok en willen financieel het onderste uit de kan. De Afrikanen leken werkelijk te geloven dat de opwarming van de aarde vergelijkbaar is met de Jodenvernietiging door de Duitsers.
3. De Afrikanen voelen zich weer gesterkt door de Chinezen, die opereren als roverhoofdman. China werpt zich op als kampioen van de arme landen en verhindert internationale overeenstemming, of het nu gaat om opwarming van de aarde of sancties tegen Noord-Korea. Dit is misschien op korte termijn in het belang van Peking, maar zeker niet op de langere termijn.
4. De VS zijn zwakker, zowel in militair als in economisch opzicht. Washington had zelfs de steun nodig van India, Brazilie, China en Zuid-Afrika om het zeer magere Kopenhagen-akkoord voor de poorten van de hel weg te slepen.

Bron(nen):   The Daily Beast