Hamas is er klaar voor

In Bethlehem en omstreken is het al een tijdlang rustig en dat is nogal ongewoon, kerst of geen kerst. Geen zelfmoordcommando's, geen Israelische militairen die uit voorzorg een moslim doodschieten, ook geen luchtaanvallen op Palestijnse kinderen die niet tijdig een veilig heenkomen weten te vinden. Kortom, wat is er hier eigenlijk aan de hand?
Als het aan Hamas ligt, kan de strijd zo weer beginnen. 'Het liefst hebben we vrede,' zegt Abu Ubaida, woordvoerder van Hamas' Izz el Deen-brigade vroom, maar is dat wel zo? 
Volgens Israelische bronnen heeft Hamas inmiddels weer zo'n 25.000 strijders klaarstaan, vooral dankzij hulp van Syrie en Iran. Een jaar geleden ontbrandde de strijd in alle hevigheid in Gaza, wat de Palestijnen op een heuse oorlog met Israel kwam te staan (1.300 dode Palestijnen, 13 dode Israeli's). 
In een interview laat Abu Ubaida doorschemeren dat de duivelse zionisten nog niet van hem af zijn. En dat de gewelddadigheden van een jaar geleden hebben gezorgd voor veel nieuwe vrijwillige strijders die graag mee zullen werken aan de vernietiging van Israel. 
Zo'n Hamasgeluid zal Israel sterken in de neiging zich tot de tanden te bewapenen. Of, wie weet, weer eens toe te slaan. En zo blijft deze regio een kruitvat - tot het einde der tijden.

Bron(nen):   Reuters