Heeft Israel Arafat vermoord?

In 2004 stierf Yasser Arafat, leider van de PLO, in een militair ziekenhuis in Parijs. Waaraan hij stierf was nooit hlemaal duidelijk. Onlangs is zijn lichaam opgegraven en daarna hebben drie afzonderlijke laboratoria zich gebogen over de doodsoorzaak. Zijn weduwe Suha zegt de uitslagen te hebben ontvangen. Giftig radioactieve polonium is de voormalig Palestijns leider Yasser Arafat in 2004 fataal geworden. Die conclusie trekt zij na het inzien van de testresultaten na autopsie op het lichaam van haar man door een speciaal forensisch team uit Zwitserland. "Dit is een politieke moord geweest", zegt Suha vanuit Parijs tegen persbureau Reuters. De Zwitsers vonden een dodelijke dosis polonium-210 op het lichaam van Arafat, meldtAl Jazeera.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Anton van Haasteren

  Hij was al 75 en leidde een ongezond leven. Waarom de moeite om hem te vergiftigen? Het zou toch al niet lang geduurd hebben voordat hij gewoon dood zou zijn gegaan.
  Overigens is er geen officieel rapport gepubliceerd. We moeten nu uitgaan van deze of gene persoon die zegt er iets van te weten. Zoals de titel boven dit artikel die de discussie in een bepaalde richting stuurt zonder ook maar een greintje bewijs.

  • Genuine_Defector

   Heeft u alle 108 pagina’s doorgelezen?
   😉

   Ik niet in elk geval, maar uit de samenvatting maak ik op dat het rapport de theorie voor 83% ondersteunt dat Arafat is vergiftigd. Een abnormale aanwezigheid polonium (18 x het normale) wijst daarop. Men kan dus voorzichtig, maar toch met de nodige waarschijnlijkheid, aannemen dat er geen sprake is van een natuurlijk dood.

   Twijfelt u aan de moord zelf of dat het in opdracht van Israël zou kunnen zijn gebeurd? Israël schuwt dit soort acties niet getuige ook de aanslagen op Iraanse kerngeleerden. Of die acties terecht zijn laat ik verder even in het midden, maar het toont wel aan dat Israël niet bij voorbaat valt uit te sluiten. Polonium geniet daarbij echter niet bepaald de Israëlische voorkeur. Dat wijst eerder op een andere hoek. Maar ja, misschien was dat nu juist de bedoeling.

   Iemand heeft er dus baat bij gehad Arafat uit de weg te ruimen. De vraag is natuurlijk wie. En tja, in het Midden-Oosten heb je daarvoor vele kandidaten.

   (in antwoord op Anton van Haasteren)
   • Anton van Haasteren

    Jazeker, als het interessant blijft tijdens het lezen.,

    (in antwoord op Genuine_Defector)
    • Genuine_Defector

     Als ik even snel google bedraagt de halfwaardetijd maximaal 138 dagen. Na 21 halfwaardetijden is er nog 2,5 miljoen keer zo weinig over, maar… experts menen dat dit nog steeds voldoende is om een eventuele dodelijke dosis vast te kunnen stellen.

     Maar goed, ik ben geen poloniumexperts. Integendeel. Het lijkt mij echter dat de Zwitserse experts van het rapport dat wel zijn. En die menen dus nog sporen te kunnen vinden.

     Aan polonium kom je inderdaad niet makkelijk. Voordeel is wel dat je maar weinig nodig hebt. De Russen hebben er de nodige ervaring mee. En die hebben contacten in het hele Midden-Oosten, wat het dus ook niet duidelijker maakt. Mocht het daar überhaupt vandaan zijn gekomen.

     Maar ja, u heeft gelijk, er is een hoop onduidelijkheid. Het polonium kan ook nog eens na de dood van Arafat op zijn kleding zijn geraakt. Niemand die het weet.

     Bewaking maakt het lastig, maar niet onmogelijk. Kennedy werd ook bewaakt. Net als Rabin.

     (in antwoord op Anton van Haasteren)
 2. Burgermans

  Arafat was een berucht billenridder: het lijkt er het meest op dat de PLO-voorzitter aan AIDS is overleden.

Reacties niet toegestaan