Vrijgelaten Guatanamo-gevangenen sluiten zich aan bij Al Qaida

De ene na de andere vrijgelaten gevangene uit Guantanamo sluit zich aan bij Al-Qaida in Jemen. Het gaat om zeker twaalf mensen, zo heeft The Times achterhaald.
En het probleem kan makkelijk nog verder uitdijen. De Amerikaanse regering heeft beloofd het gevangenenkamp op Cuba voor 22 januari te sluiten en de Jemenieten zijn daar zwaar oververtegenwoordigd. Van de 198 gevangenen die nog worden vastgehouden, zijn er 91 afkomstig uit Jemen.
Bekend was al dat de tweede man van Al-Qaida in Jemen een voormalige Guantanamo-gevangene is. Deze Said Ali al Shihri werd in 2007 vrijgelaten. Overigens zijn bijna alle oud-gevangenen die zich bij Al-Qaida in Jemen hebben aangesloten, oorspronkelijk afkomstig uit Saoedi-Arabië. Al-Qaida zou Jemen ook willen gebruiken als uitvalsbasis voor nieuwe operaties in Saoedi-Arabië.
De Amerikaanse regering maakte een half jaar geleden bekend dat 74 van de 530 mensen die in Guantanamo hebben vastgezeten zich vermoedelijk weer hebben aangesloten bij een islamitische terreurgroep. Amerikaanse zegslieden geven informeel toe dat dit aantal verder is toegenomen.

Bron(nen):   The Times