De grootste gevaren van 2010

Op de jaarlijkse lijst van de grootste risico's van het komende jaar opgestel door de Eurasia Group (een bedrijf dat zich bezig houdt met risico analyse) staan dit jaar een paar verrassingen. En er ontbreken een paar  problemen die groot worden geacht.

1. De Chinees-Amerikaanse verhouding. De Chinezen zijn een stuk minder enthousiast over de Amerikaanse economie dan een paar jaar geleden. De Amerikanen vinden dat de Chinezen wel meer van de verantwoordelijkheid voor de wereld mogen gaan dragen. Dat kan erg gaan dringen.
2: Iran. Het Iraanse regime is een gewond dier. Het zou zich in 2010 ook wel eens zo kunnen gaan gedragen.
3: De Europese economie. Met name Griekenland, Ierland, Spanje, Portugal en Italië moeten diep gaan snijden om hun staathuishoudboekje op orde te krijgen. Dat kan leiden tot spanningen.
4. Het financieel toezicht. De afgelopen twee jaar lieten zien waar gebrek aan toezicht wereldwijd toe leidde. Maar er is nog niets zinnigs voor in de plaats gekomen.
5: Japan. Sindskort wordt Japan niet meer geregeerd door de Liberalen, die decennia zorgden voor stabiliteit. En er is geen nieuwe stabiliteit voor in de plaats gekomen. Integendeel.

6. Het klimaat
7. Brazilië
8. Oost Europa
9. India/Pakistan
10. Turkije

Opvallend afwezig: Irak, Afghanistan, Moslimterrorisme


Bron(nen):   BusinessWeek