VVD krijgt klappen, maar de PvdA houdt zich verrassend goed

Als we de peilingen mogen geloven die wekelijks verschijnen van diverse onderzoeksbureau's, dan gaat het met de regeringspartijen buitengewoon slecht. En van die twee is in de peilingen de PvdA duidelijk de  zwakste: van de aanhang zou in de meest optimistische peiling minder dan de helft overblijven. Hoe anders pakte dat uit bij echte verkiezingen, in Friesland en Alphen aan de Rijn. De voorspelde zware nederlaag van de VVD werd een feit, maar de PvdA hield heel redelijk stand. In twee van de 4 plaatsen waar werd gestemd boekte de partij ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 zelfs wat winst. Ook verrassend sterk was het optreden van het CDA. In de landelijke peilingen doet de partij van Buma het slecht, met hooguit een klein beetje winst. In deze echte verkiezingen won het CDA bijna overal. D66, in de peilingen bijna de grootste partij, groeide wel, maar niet zo onstuimig. De uitslagen werden door 2 dingen vertekend ten opzichte van het landelijke beeld. Allereerst uiteraard het feit dat het lokale verkiezingen waren, met lokale thema's en lokale partijen. Daarnaast deed de PVV nergens mee en de SP niet overal. Dat laatste kan zeker mede het relatieve succes van de PvdA verklaren

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. kletsmajoor

    Ik heb het steeds vreemd gevonden dat de PvdA-kiezers zo ontevreden waren terwijl de VVD zo ongeveer hun hele verkiezingsprogramma hebben ingeleverd bij de PvdA om tot deze onzalige coalitie te komen. Mogelijk laat deze uitslag zien dat de PvdA-kiezers hun knopen geteld hebben.

    Misschien dat door deze uitslag eindelijk echt tot de VVD-leiding doordringt dat ze een ongelooflijke blunder hebben begaan met dit regeerakkoord. Tot nu toe heb ik de indruk dat ze wel een beetje beduust waren maar de kritiek uit de achterban niet echt begrepen.

  2. Dead Silence

    Het Noorden van ons land is altijd rood geweest. De VVD is ook rood. God beware ons. Helaas maar waar lijkt vertrekken de enige oplossing.

Reacties niet toegestaan