Bill Clinton is wel de laatste die de Haitianen hebben verdiend

Bill Clinton is deze dagen overal op Haïti. Met tranen in de ogen doet hij goed en door zijn alomtegenwoordigheid is hij de onbenoemde Tsaar van de Amerikaanse hulp geworden.
Dat is heel slecht nieuws voor de Haitianen, schrijft Mary Anastasia O'Grady in de Wall Street Journal. Want als spil van de wederopbouw van Haïti moet iemand komen van onbesproken gedrag en Clinton verdient geenszins die titel. 
Clinton was immers al eens actief in Haïti en dat liep uit op een ramp. Hij zorgde met inzet van Amerikaanse troepen dat de ex-pater Aristide weer in het zadel kwam, ook al stond bijna vast dat de man niet deugde. Hij hield de corrupte despoot in het zadel en deze liet het land nog armer en nog ondemocratischer achter dan hij het land had aangetroffen, toen hij tenslotte werd weggejaagd door zijn volk. 

 

De Clinton-regering heeft niets gedaan om de corruptie van Aristide tegen te gaan of een eind te maken aan de schending van de mensenrechten. Bovendien deden Amerikaanse vrienden van Clinton vage deals met de Haitiaanse telefoonbedrijven, die negatief waren voor Haïti en niet voor de vrienden.
"Haïti kan zich alleen ontwikkelen als het minder leunt op boeven en meer op transparantie. Bij dat beeld past niet Bill Clinton.""

 

Bron(nen):   Wall Street Journal