Waarom Bin Laden er niet meer toe doet

Osama Bin Laden, die nog altijd door moet gaan voor de meest gezochte terrorist op aarde, eiste onlangs de verantwoordelijkheid op voor de mislukte aanslag op een passagiersvliegtuig op eerste kerstdag. Dat op zich is niet verassend, maar wat wél verassend is, is dat Bin Laden daar zo lang over deed. Volgens Time Magazine zijn er slechts twee mogelijke verklaringen: Ofwel het nieuws deed er al die tijd over om hem te bereiken, ofwel hij is simpelweg aan het liegen. Als dat laatste het geval is, dan is de man compleet irrelevant geworden.
Waarom zou Bin Laden bovendien verantwoordelijkheid voor een mislukte aanslag claimen? De belofte van Hezbollah in de jaren tachtig niet te stoppen met aanslagen tot de Westerse militairen uit Libanon waren vertrokken, was er een die angst losmaakte. Ook bij president Reagan, die enige tijd later zijn soldaten terug trok uit de overtuiging dat Libanon verloren was.
De laatste succesvolle aanval die Al-Qaeda claimde was de aanslagen in Londen in 2005, maar ook hier is allerminst bewijs dat Al-Qaeda of Bin Laden ook maar op enige manier de gang van zaken hebben kunnen sturen of beïnvloeden. Hetzelfde is het geval met de aanslag op eerste kerstdag. Alleen al het feit dat Bin Laden op geen enkele manier iets inhoudelijks over de mislukte aanslag wist te melden maakt zijn betrokkenheid nogal ongeloofwaardig. De groep noemde zichzelf Al-Qaeda in Jemen, maar waarom zouden die bevelen aannemen van Al-Qaeda in Pakistan? Ook hiervoor geen enkel bewijs.
Ook als Bin Ladens persoon een voorbeeld is voor jonge terroristen zegt dat nog niets over zijn werkelijke bestaan. Er zijn genoeg historische voorbeelden van mensen die zeggen te handelen naar het voorbeeld van Jezus Christus of Mohammed.

Bron(nen):   Time