Take The Money And Run

De mannen op bijgaande foto zijn de nieuwe vrienden van de VS. 
Even voorstellen: het zijn tribale leiders van de Pashtun en ze gaan samen met Amerikanen de Taliban te lijf. Om te beginnen wordt eenieders huis platgebrand die het waagde een Talib onder zijn dak te hebben. En verder zal de samenwerking nog veel meer mooie zaken bevatten. De opzienbarende overenkomst werd gesloten in Jalalabad.
Vanwaar deze ronduit gulle medewerking aan de Amerikaanse bezetter?
Allereerst is het natuurlijk domweg vaderlandsliefde, maar ook de dikke Amerikaanse portemonnee was een factor. De Amerikanen betaalden 1 miljoen dollar en dit bedrag zal - zo wil de mare - ten goede komen aan allerlei ontwikkelingsprojecten. 
Het is natuurlijk slim om niet enkel maar met patriotten te vechten maar ook met huurlingen. Anderzijds is The New Yrok Times wel een tikkeltje sceptisch over deze verse overeenkomst. 
Want hoe zal deze afspraak in de praktijk gestalte krijgen? Worden de handlangers van deze leiders nu opgetrommeld om de strijdbijl op te pakken? En hebben ze daar wel zin in? 
Op veel plaatsen is de Taliban veel te sterk om tegen in opstand te komen, zo meent de krant, en verder is corruptie alom in Afghanistan. Wie weet is dit daarom slechts een Afghaanse variant van het in de VS bekende gezegde 'take the money and run.'

Bron(nen):   The New York Times