Nieuw doelwit: Illinois inpikken

De Amerikaanse Democraten zijn nog steeds niet bekomen van het feit dat ze 'hun' staat Massachusetts in de Senaat hebben moeten afstaan aan de Republikeinen. Toch is er maar weinig tijd om te treuren, want de G.O.P. (Grand Old Party) heeft haar volgende doelwit inmiddels gevonden: Illinois inpikken.
In de VS heb je de zogenaamde 'red states' (meerderheid is Republikeins) en de 'blue states' (overwegend Democratisch). In je eigen staten winnen is natuurlijk fijn, maar op vijandelijk terrein de overwinning boeken, is pas echt geweldig. En omdat Illinois de staat is die eerder senator Obama naar Washington afvaardigde, hoeft het geen betoog dat de Republikeinen het water door de mond looopt  bij het idee dat ... 
Insiders menen dat Illinois klaar is om te vallen. De frustraties over de vastgelopen economie lopen aardig op en voor de oppositie is het zaak dit te kapitaliseren bij de tussentijdse verkiezingen in november aanstaande. 
Behalve naar Illinois gaan de gedachten eveneens uit naar Delaware. Is die staat dan zo belangrijk? Ach, op zich niet, maar het feit dat dit de staat is die tot voor kort nog senator Joe Biden afvaardigde - inmiddels vice-president - maakt het allemaal heel anders.

Bron(nen):   Financial Times