Democraten distantieren zich van hun president

In de politiek duren vriendschappen doorgaans nog korter dan erbuiten. Neem nou Barack Obama, de man die op golven van enthousiasme het Witte Huis is binnengedragen; bevinden al zijn vrienden zich nog aan zijn zijde nu hij pas een jaar in functie is?
Nee, niet allemaal en The Baltimore Sun legt uit hoe dat kan.
Met Obama in het Witte Huis nemen de overheidstekorten enorm toe. Natuurlijk, allemaal de schuld van de kredietcrisis, maar ook een gevolg van het gekozen beleid. En dat zit een stel Democratische senatoren niet lekker. Want in hun eigen regio, in de staat die ze vertegenwoordigen, krijgen ze veel kritiek op de toenemende lastendruk.
Dus de een begint te klagen over de torenhoge schulden. En de ander die uit Florida komt is woest dat de NASA moet bezuinigen omdat zoveel geld naar de banken gaat (Het Kennedy Space Center zit in Florida). En een derde senator met veel boeren in zijn staat, in Arkansas, wil niet dat de landbouwsubsidies worden gekort. 
Een aantal senatoren dat graag wordt herkozen vindt het daarom tijd enige afstand te nemen van hun grote leider. In de hoop dat ze zo de eerstkomende verkiezingen niet zullen verliezen. 
Heel goed dus - voor kiezers dan - dat vriendschappen in de politiek helemaal niets waard zijn.

Bron(nen):   The Baltimore Sun