‘Alternatieve straf: pak dieven hun rijbewijs af’

Neem inbrekers, zeker als ze in herhaling vallen, hun rijbewijs af. In Duitsland wordt in de coalitiebesprekingen tussen CDU en SPD gewerkt aan zo'n voorstel. De bedenkers zochten naar straffen die de daders echt pijn doen. Een gevangenisstraf van een paar maanden of een geldboete is dat voor velen niet. Een verbod om te mogen autorijden zou wel eens harder kunnen aankomen, is het idee. Het tijdelijk intrekken van het rijbewijs is nu ook al mogelijk, maar dat kan (ook in Nederland) alleen voor misdrijven die een relatie met autorijden hebben. De coalitiebesprekingen tussen de SPD en Merkels CDU naderen hun voltooiing. Over het meest omstreden punt, de invoering van een minimumloon, is overeenstemming. Er komt een minimumloon, al zal dan laag zijn om werkgevers niet af te schrikken personeel in dienst te nemen

Bron(nen):   Die Welt      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  En dan? Dan rijden dieven gewoon zonder rijbewijs. Het is alleen een extra reden om iemand op te pakken (en snel vrij te laten) hebben we recentelijk nog gezien bij http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/11/ik_reed_niet_door_rood_nee_echt_niet.html
  Het interesseert ze helemaal niets.

  • kletsmajoor

   “Het interesseert ze helemaal niets.”

   Dat is inderdaad de crux. Steeds meer mensen krijgen door dat als je het hele rechtssysteem negeert, dat verbazingwekkend weinig concrete gevolgen heeft.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Kopje thee

    Ja, ik zag dat ook gisteren weer bij het programma ‘Opgelicht’. Verbijsterend, je kunt er met je kop niet bij, hoe zo’n notoire oplichter maar door blijft gaan, zonder enige scrupules. Is niets aan te verhelpen, denk ik. Weeffoutje.

    (in antwoord op kletsmajoor)
 2. André Somers

  Inbreken mag niet, en toch doen ze het. En dat zou met autorijden anders zijn?

 3. Captain Caveman

  Het zou volgens mij beter werken als afschrikmiddel om criminelen die in herhaling vallen met naam en foto te publiceren in media.

 4. Adam

  Alhoewel ik kans groot inschat dat dit een effectieve straf is, heb ik er toch wat tegen.

  De staat komt met deze manier van straffen wel dicht in het privedomein van een crimineel. What’s next!? Ik denk dat een sportschool verbod nog effectiever is.

  Bovendien werkt het misschien als afschrikmiddel. Het maakt het voor criminelen wel moeilijker om weer normaal mee te draaien in de maatschappij. Voor veel banen is een hebben van een rijbewijs een pre.

Reacties niet toegestaan