Sarkozy gaat op jacht

Deze week was er op Chambord, een schitterend château aan de Loire, een grote jachtpartij, georganiseerd door de Franse president. Het deed denken aan het ancien régime, aan de periode van de Franse koningen, zoals er zoveel in de Franse republiek doet denken aan die oude tijden van voor de Franse Revolutie.
De chasse présidentielle was in 1995 afgeschaft door president Chirac met als reden: niet meer van deze tijd. Eerdere presidenten lustten er wel pap van, zoals Georges Pompidou en Giscard d'Estaing die de achtervolging van het everzwijn inzetten met aan hun zijde voorname gasten als de Shah van Perzie en de betreurde keizer Jean-Bédel Bokassa van de Centraal-Afrikaanse Republiek (later nog verdacht van het eten van mensen).
Sarkozy zelf is voor zover we weten geen fanatiek jager; hij ziet de presidentiele jacht meer als een evenement om gasten mee te paaien. Bedoeling is dat er wat gejaagd wordt op Chambord (vele hectaren grond), afgesloten een mooi feest met eten, drinken en vrouwen - alles in de beste koninklijke tradities waar het Franse rijk ooit zo vermaard om was.
Inmiddels is er een discussie ontbrandt over de vraag of dit geen ouderwetse taferelen zijn (natuurlijk!), hoe dieronvriendelijk het allemaal is (zeker!) en of gasten als kononel Gadaffi nou zo nodig gefeteerd moeten worden (jawel!). 
Kortom: het bekende gemok van mensen die zelf nooit ergens worden uitgenodigd. De kans is overigens klein dat het echtpaar Sarkozy/Bruni zich hieraan iets gelegen laat liggen.

Op de foto: de buit van een jachtpartij onder president Pompidou (1971).

Bron(nen):   The Times      

5 Reacties Doe mee met de discussie →