‘Amerika slecht voorbereid op cyberaanval’

Stel dat een grootschalige cyberaanval de mobieltjes en computers van miljoenen Amerikanen als wapens gebruikt om het hele internet binnen de VS plat te leggen. Vervolgens wordt de enorme computercapaciteit gebruikt om de stroomvoorziening van de grote steden aan de Oostkust plat te leggen. Precies tijdens een orkaan of een hittegolf (wat kan je nog zonder je airco?)
In het Witte Huis zal men zich snel allerlei vragen moeten stellen. Is hier sprake van een aanval op Amerikaans grondgebied? Is de aanval wel een 'act of war' Wie is dan de vijand? Welke mogelijkheden heeft de regering om het netwerkverkeer bij aanbieders van mobiele telefonie en internet in de gaten te houden? Welke privacy kunnen Amerikaanse burgers nog verwachten? In een oefening, een zogenaamde 'war game', op initiatief van een non-profit organisatie en met de hulp van allerlei voormalige hoge piefen binnen de veiligheidsdiensten, bleek dat de Amerikaanse regering het antwoord op deze vragen schuldig moet blijven.
De betrokkenen deden het spel in een bruidsuite van een duur hotel, compleet met videoschermen, in scene gezette media-aandacht en mensen die de rol van ministers en veiligheidsadviseurs speelden. 
Tijdens het spel moest de voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad aankondigen dat de regering geen recht heeft om in een dergelijk geval het beheer van de netwerken over te nemen. De coördinator van cyberzaken binnen het Witte Huis was dan ook geschokt. 'Als we die rechten niet hebben, moeten we zorgen dat we ze zo snel mogelijk krijgen.' Het Bipartisan Policy Center, die het initiatief nam voor de oefening wilde naar eigen zeggen aantonen dat een goed gecoördineerde aanval via internet op de electronische infrastructuur van het land misschien wel even schadelijk kan zijn als de aanslagen van 11 september. 

Bron(nen):   The Washington Post