Labour krijgt tips van Obama

Het Britse Labour staat voor de bijkans onmogelijke taak de komende verkiezingen in juni te winnen. Niemand die de regeringspartij veel kans van slagen geeft, maar doorzetters zijn Gordon Brown c.s. wel. En ze gaan nu bij de verkiezingsmachine van Barack Obama te rade om te redden wat er nog te redden valt.
En de belangrijkste les is: zoek de kiezers op. De opkomende Conservatieven zweren bij de tv-benadering; die komen met hun charmante David Cameron zoveel als maar mogelijk op de beeldbuis. 'A broadcast election in a networked age.'
Maar dat is volgens de Obama-doctrine slechts het halve werk. Het gaat erom dat de gewone partijleden andere mensen benaderen met hun opvattingen en dan krijg je een grote beweging achter de leider. Dus moeten de 400.000 Labourleden nu live en met de telefoon in de hand andere mensen gaan bestoken en overhalen om ook socialistisch te stemmen.
Tot zover de theorie. 
Klein verschil is namelijk dat deze vorm van campagnevoeren in de VS ook succes had, omdat de Democraten anderen enthousiast maakten voor Obama. En of de naam van Gordon Brown een soortgelijke rilling in de achterban te weeg zal brengen, zal nog moeten blijken.

Bron(nen):   Reuters