Grieken en Duitsers vliegen elkaar in de haren

Grieken en Duitsers liggen elkaar niet meer zo deze dagen. De Grieken kampen met een enorm begrotingstekort, maar zijn alle kritiek op hun land uit de Europese Unie inmiddels zat. Vooral Duitsland, het land met de stabielste begrotingen binnen de Unie, staat vaak vooraan in de rij wanneer er een land terrecht gewezen moet worden. Steeds meer anti-Duitse sentimenten steken de kop op in Griekenland.
Vandaag een grootschalige demonstratie voor een filiaal van het Duitse Media Markt in Athene. Ook wordt er in Griekenland opgeroepen tot een boycot van Duitse producten. Directe aanleiding hiervoor is een coverartikel van het Duitse tijdschrift Focus met de kop 'Betrüger in der Euro-Familie,' ('Fraude binnen de Europese familie') Hierop is een oud Grieks vrouwelijk standbeeld te zien dat haar middelvinger opsteekt (te vinden onder de tweede link). De Grieken pikten deze belediging van hun eeuwenoude, hoogstaande cultuur niet. 'Deze belediging van onze cultuur, die nog uit de tijd stamt toen jullie (de Duitsers) nog bananen uit bomen aten, is onacceptabel.' Ze reageerden op gepaste wijze: Een Griekse krant drukte een afbeelding af van een nationaal Duits standbeeld met een hakenkruis in de hand.
Voorlopig lijkt de strijd alleen maar heviger te gaan worden. De Griekse minister-president Giorgos Papandreou heeft inmiddels olie op het vuur gegooid door de kwestie van Duitse herstelbetalingen uit de Tweede Wereldoorlog 'nog altijd onopgelost' te noemen.    

Bron(nen):   Financial Times Deutschland  Die Welt