Wie is Emile Roemer?

Emile Roemer wordt de opvolger van Agnes Kant. In ieder geval als fractievoorzitter, want daarvoor heeft zich verder niemand kandidaat gesteld. En daarmee wordt hij vermoedelijk ook de derde politiek leider, na Jan Marijnissen en Agnes Kant. 
Maar wie is Emile Roemer? We laten hem aan het woord: "Mijn naam is Emile Roemer. Ik ben de politiek ingegaan om “de wereld te verbeteren”. Thuis aan de keukentafel praatten we vroeger veel over politiek. Op mijn achttiende ging ik voor het eerst met de SP de straat op om actie te voeren. Ik wist: daar hoor ik bij. Als Kamerlid wil ik dat we bereiken wat we de kiezers hebben voorgehouden. Bijvoorbeeld: een goed armoede- en inkomensbeleid en minder bureaucratie in de zorg.

Jarenlang ben ik leraar geweest op de basisschool. En ik heb nog steeds affiniteit met kinderen. 430.000 kinderen in Nederland zijn arm. Zij kunnen bijvoorbeeld, of geen lid worden van een sportvereniging, of ze beschikken niet over een computer of hebben slechte eetpatronen. Dat is een schande. Kinderen kunnen niet kiezen voor armoede en zij snappen het ook niet. Daar moeten we iets aan doen.

Ik heb een grote hekel aan bureaucratie, ik houd van aanpakken. Vandaag een probleem, morgen opgelost. Mijn eerste ervaring in politiek Boxmeer was een fietsenrek dat bij het zwembad aan de overkant van een drukke straat stond. Het gemeentebestuur wilde de verplaatsing op de begroting van het volgende jaar zetten. Toen heb ik op een avond met een hele club mensen het rek naar de overkant gesjouwd, hoezo moet zoiets maanden duren?"

Onderwijs

  • havo
  • Pedagogische Academie

Loopbaan

  • Leerkracht basisonderwijs (1985-2002)
  • Wethouder gemeente Boxmeer (2002-heden)
  • Raadslid SP gemeente Boxmeer (1994-2002)

Bron(nen):   Trouw  Tweede Kamer