Yes, We Cohen!

Dat de leiderschapswisseling bij de PvdA door verkiezingsstrategen goed is voorbereid, wordt steeds duidelijker. Inmiddels schijnt er een 'Obamania' door het land te gaan, een echte hype waarin Job Cohen als de kracht van Hoop en Verandering wordt neergezet die een einde gaat maken aan de 'verwildering van Nederland' en acht miezerige jaren Balkenende. 
De minister-president wordt al als een gespendeerde kracht neergezet en komt in het hele verhaal niet voor, behalve als een soort Bush (zie het verderfelijke verleden van de MP als oorlogsmisdadiger in Irak) waartegen de bindende figuur Cohen met al zijn leiderschapskwaliteiten dan weer een anti-Balkenende (anti-Bush) kan zijn. De reprimande in het rapport-Davids past daar prachtig in. En de oude beelden van Balkenende op het Witte Huis uit 2003 als schoothondje van Bush doen de rest.
Het is knap bedacht, maar dat is tevens wat er anders is aan de Nederlandse 'Cohenomania'. Het komt van bovenaf, terwijl de echte Obamania twee jaar geleden van onderaf kwam, spontaan was en gedragen werd door honderdduizenden partijactivisten die voor hun idool de straat opgingen om een geest van Hope en Change te bewerkstelligen. Of de PvdA dat voor elkaar krijgt, is sterk de vraag. Het echte linkse activisme zit eerder bij GroenLinks en de SP dan bij de regenten op het Amsterdamse stadhuis. En ook D66 - een club waar ze ook dol op Obama zijn - heeft er geen belang bij om door de sociaal-democratische partijtijgers te worden opgegeten.
Yes, We Cohen! klinkt als slogan voor een nieuwe lente en een nieuw geluid ook wel heel erg Amerikaans. En Amerika als het beloofde land voor links is ook voor links zelf even wennen.

Tenslotte: als ps kunt u bij Carel Brendel op zijn site ´het verraad van links´ nog even nalezen dat de PvdA-spin niet van vandaag of gisteren is, maar de grote schrijver Karel van het Reve al in 1971 was opgevallen. Wat linkse lentes betreft is er dus niks nieuws onder de zon.

Bron(nen):   de Volkskrant  het verraad van links