Bijdehante Nancy

Met de belangrijke stemming over president Obama's gezondheidsplannen vindt de Financial Times het een goed moment in te zoomen op Nancy Pelosi, Democratisch partijleider in het Huis van Afgevaardigden.
Heel lang geleden, toen haar vader in de politiek zat, was ze in Little Italy in Baltimore al bezig op te schrijven welke politicus wat had gezegd tijdens debatten - was makkelijk voor haar vader als het later verkiezingstijd zou zijn. Op de vraag die haar meermalen gesteld is, wanneer ze besloot in de politiek te gaan kon ze dan ook met recht zeggen: ik deed mijn hele leven al aan politiek.
Deze weken zet ze alles op alles om de vereiste 216 stemen op de voorstellen van Obama binnen te harken en daarvoor wendt ze al haar vindingrijkheid aan. Vrouwen, regionale belangengroepen, Hispanics, zwarten; allerlei bevolkingsgroepen worden aangespoord bij hun 'eigen' politici aan te kloppen voor een ja-stem.
Het is opvallend hoe ook in de loopbaan van Pelosi op enig moment een hele rijke man te hulp moest schieten (haar eigen man) om te worden gelanceerd. Maar nu is ze dan waar ze naartoe wilde groeien en de ster van Pelosi is zo sterk gestegen dat de 'tea arty patriots,' de nieuw opkomende beweging van ultra-liberale nationalisten, niets liever doen dan afgeven op de nogal linksige Pelosi - in zekere zin dus een eerbetoon. 
Als het vandaag goed voor haar afloopt, is Pelosi "the strongest and most effective Speaker of modern times,” zegt Thomas Mann, een politieke expert van de Brookings Institution tegen de Financial Times. En zo niet, dan zal ze de media nog wel een tijdje blijven domineren, want wat er ook gebeurt - Pelosi is alom aanwezig.

Bron(nen):   Financial Times