Wordt Geert te groot voor Nederland? (update)

Op 1 mei gaat de film Islam Rising: Geert Wilders' warning to the West' in Los Angeles in première. De PVV-leider zal daarbij ook zelf aanwezig zijn. Het is een uur durende film, gemaakt door het Christian Action Network. Vorige week riep Ayaan Hirsi Ali de christelijke kerken al op hun (financiële) middelen in de strijd te werpen voor de goede zaken, de verdediging van het vrije Westen tegen de opkomst van de islam. Hoewel Ayaan een zekere afstand hield tot haar vroegere compaan Geert, denken beiden blijkbaar nog langs dezelfde lijnen en lijken ze ook beïnvloed door hun contacten in Amerika.
Het is niet de eerste keer dat Wilders Amerika gebruikt om zijn ideeën uit te dragen. Hij is er populair onder een groep vooral joodse Amerikanen, die zijn zorgen delen en als zij kapitaalkrachtig zijn ook in de buidel tasten om zijn zaak te steunen. In de filmpjes op Elsevier zien we ook de schrijver Leon de Winter vanuit een zonnig Californië uitleggen hoe dat gaat. Het is ook geen geheim dat Wilders een soort held aan het worden is voor het type neocons dat zich zorgen maakt om Israël en zich eerder sterk maakte voor Ayaan Hirsi Ali. 
Later dit jaar hoopt Wilders nog met een opvolger van Fitna (ondanks geschamper uit allerlei hoeken over 'knip en plakwerk' wel degelijk een filmpje waarbij de rillingen je over de rug lopen) te komen, dus er zit nog meer opwindends in het vat. Wie Geert zo vanuit Amerika bezig ziet, vraagt zich af of de PVV-leider zo langzamerhand niet 'te groot' voor het kleine Nederland aan het worden is, zoals eerder Ayaan. 
Hij kan zijn grensoverschrijdende strijd ook heel goed en misschien zelfs beter vanuit de - relatief veilige - VS voortzetten dan vanuit Nederland, waar zijn leven in gevaar is en hij voor politieke tweedracht zorgt. Misschien zit Geert liever in een echte tank dan in een denktank, maar het is het overwegen waard. 

Volgens de laatste berichten op woensdag 24 maart (zie tweede link Elsevier) ziet Geert Wilders toch af van het bijwonen van de première van de film in Los Angeles. Martin Mawyer, producer van Christian Action Network zou homofoob zijn en Geert wil niet de indruk wekken het daarmee eens te zijn. Om misverstanden te voorkomen, gaat hij nu maar niet.

Bron(nen):   Elsevier  Elsevier