Nieuw! EU heeft eigen BUZA

Nu de Europese Unie een eigen minister van Buitenlandse Zaken heeft in de persoon van Catherine Ashton kan het niet anders of ook het EU-buitenlands beleid krijgt steeds meer vorm en het is wel aan The Wall Street Journal toevertrouwd dit met de grootst mogelijke scepsis te bekijken.
U weet vast nog wat Henry Kissinger zei bij de benoeming van zwaargewichten als EU-president Van Rompuy en mevrouw Ashton: wie moet Barack Obama 's nachts in Europa bellen als opeens de Derde Wereldoorlog is uitgebroken? Barroso? Merkel? Sarkozy? Van Rompuy? Of toch misschien de minister van Buitenlandse Zaken, Barones Ashton? Alleen al de vraag was dodelijk. 
Maar goed, ambtenaren laten zich nooit ergens door ontmoedigen en gaan altijd dapper door met het uitbouwen van hun organisatie - gelukkig maar! - en in het verenigd Europa is dat niet anders. 
Dus terwijl mevrouw de Barones de ene schimpscheut na de andere in ontvangst mag nemen - een gemeen spelletje waarbij de Fransen uiteraard het verst gaan -  is de uitbouw van de European External Action Service (EEAS) in volle gang. Dit is het nieuwe diplomatieke corps van de EU, een soort Europese ambassade zeg maar. 
Deze EEAS krijgt zelfs een eigen geheime dienst en zo blijft Europa maar laten zien dat alleen het allerbeste goed genoeg is voor de nieuwe superstaat in wording. 
Toch is The Wall Street Journal zo vrij te betwijfelen of de Franse en de Britse geheime diensten straks hun uniek verkregen informatie grootmoedig zullen delen met de Europese speurneuzen. U mag de uitkomst raden. 
Zelf denkt de krant: "Foreign policy is about the promotion and protection of interests." En die laten zich niet makkelijk met andermans belangen delen...

Bron(nen):   The Wall Street Journal