Ton Hooijmaijer: ik kon staatssecretaris worden

Ton Hooijmaijers, de voormalig provinciebestuurder die dinsdag tot drie jaar cel werd veroordeeld wegens corruptie, zegt tegen NRC dat hij in 2009 is gepolst om staatssecretaris te worden. Hij wil niet zeggen door wie. Hij sprak erover met partijleider Rutte. „Ik zei tegen Mark: je moet de wereld verdelen in vijf handelscontinenten. Die krijgen allemaal een eigen staatssecretaris en die geef je een schop onder hun kont het vliegtuig in met maar één doel: handel binnenhalen voor Nederland. Net als de VOC.” Maar inmiddels is de warmte tussen Hooijmaijers en de VVD bekoeld. Begin dit jaar vroeg een kopstuk van de VVD hem om zijn lidmaatschap op te zeggen. De partij wilde niet geassocieerd worden met iemand die van corruptie werd verdacht. Hooijmaijers in NRC: „Het verzoek voelde als een doodsteek, na alles wat ik voor de partij had gedaan.” Toch ging hij begin dit jaar overstag. „Ik wilde mijn club niet langer belasten met mijn rechtszaak. Bovendien kon ik de contributie niet meer betalen.” Na de inval trokken bijna alle partijgenoten hun handen van hem af, vertelt Hooijmaijers. „Zeker de landelijke kopstukken. Alleen Ivo Opstelten heeft me nog een keer gebeld om me sterkte te wensen.”

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kopje thee

  Wacht effe hoor. Is dit nu een zielig verhaal?

  • Apekool

   Yep, het is zielig dat ons land bestuurd wordt door mensen die denken dat zij iets tegoed hebben van de samenleving, en dat dan maar zelf pakken als ze het niet vanzelf krijgen.

   Als je dan gepakt wordt dan rest alleen nog het slachtoffer offensief, want iedereen is toch slachtoffer?

   (in antwoord op Kopje thee)
   • marianne martens

    een treurig verhaal van een treurige man, waarvan in Amsterdam als wethouder allang bekend was dat ie rommel-der-bom-melden met geld. Nooit serieus genomen door de politiek in die tijd. Zo treurig, zo ontzettend treurig.

    (in antwoord op Apekool)
 2. Bataaf

  Staatssecretaris van het Departement Eigen Belang Eerst ?

 3. zo maar iemand

  Zegt wel wat over de kwaliteit van staatssecretarissen.

Reacties niet toegestaan