Nixon had 4 minuten om over het lot van de wereld te beslissen

Op 27 januari 1969, toen Richard Nixon een week president was, werd hem uitgelegd wat hij moest doen als er een nucleair conflict zou losbarsten. Hij kreeg een groot zwart boek, met een heleboel tabbladen, waarin zijn opties stonden beschreven. 
Er was allereerst keus uit drie hoofdzaken. Alfa, betekende aanvallen uitsluiten op militaire objecten, bèta ging verder en hield ook aanvallen in op industriële en economische doelen, en Charlie behelsde ook atoombommen op steden. En dan moest de President, als het zover was, ook nog kiezen uit de landen die zouden worden bestookt en er waren in het dikke boek nog veel meer keuzen.
De militairen stelden hem gerust: normaal gesproken zou je een oorlog moeten zien aankomen en konden de opties al tevoren worden bekeken. Maar als een Russische leider ineens de kolder zou krijgen en een aanval zou lanceren, dan lag dat anders: dan had de president 4 minuten. En in die tijd moest hij ook nog per helikopter naar zijn bomvrije onderkomen worden gevlogen.
Foreign Policy kan dit beschrijven omdat geheime stukken uit die tijd openbaar zijn geworden.
Er is minstens een moment geweest dat de wereld dichtbij de ondergang was: in januari 1995 kreeg Boris Jeltsin zijn rode knop aangereikt: er vloog een raket naar Moskou. na een paar minuten week de spanning. De raket vloog naar de Noordpool.
Later bleek het een weersatelliet van de Noren. Die hadden de lancering keurig gemeld, maar die melding was in Rusland ergens kwijtgeraakt.

Bron(nen):   Foreign Policy