Opstand van de Sarkozettes

Vrouwen, Sarkozy is er dol op en wat is dan prettiger als je ze niet alleen in je privéleven veel om je heen hebt maar ook op je werk? Kwam dat even goed uit dat feministen vonden dat er altijd al te weinig vrouwen minister waren. Dus gelijk in zijn eerste regering kwam Nicolas Sarkozy in 2007 met een enorme batterij vrouwelijke bewindslieden aanzetten, de Sarkozettes genaamd.
Op foto's was het steeds een vrolijk gezicht - de president met al die jonge vrouwen - maar in de praktijk is het inmiddels minder gezellig nu Sarko op een historisch dieptepunt staat in de polls. De dames beginnen namelijk te muiten.
Chantal Jouanno, minster voor Milieuzaken, sprak en public haar afkeuring uit over de beslissing van de president om een impopulaire 'carbon tax' af te schaffen. Chantal is weliswaar een karate-specialist, maar beging desondanks een doodzonde door de president zo openlijk af te vallen.
Inmiddels heeft Nathalie Kosciusko-Morizet, de36-jaar oude minister van Digitale Economie, zich solidair verklaard met Chantal. En laten we niet de mooie en donkere Rama Yade (33) vergeten, minister van Sport, die eerder al openlijk had geschamperd hoe Sarko zijn zoon Jean ('Prince Jean') een mooie baan had willen bezorgen. Ook haar afkeurende woorden over minister Frédéric Mitterrand, de minister van Cultuur, die als sekstoerist naar Thailand was geweest, hadden niet bijgedragen aan de eenheid van de regering. Om maar te zwijgen over wat Rachida Dati de president had geflikt nadat ze door hem van het ministerie van Justitie was verwijderd (zie de 2de link).
Wat Sarkozy altijd voorbeeldig afging, critici in eigen kring monddood maken, lijkt opeens niet meer te werken.
Zeker, met de benoemning van zoveel vrouwelijke ministers heeft de Franse president de feministische zaak een grote dienst bewezen - en daar mag hij luid voor worden geprezen. Vraag is alleen of hij er zelf ook beter van is geworden.

Bron(nen):   The Times  Welingelichte Kringen