Chinese hackers stelen militaire informatie van India

Chinese hackers hebben in computers van de Indiase regering en het leger ingebroken om geheime documenten te stelen. Het gaat om informatie over defensiegegevens en informatie over het veiligheidsbeleid in het onrustige Noord-Westen van het land en documenten over India's diplomatieke relaties met Rusland en staten in het Midden-Oosten. Ook zijn er inlichtingenrapporten over de Maoistische beweging in India gestolen. De hackers hadden ook interesse in persoonlijke emails van de Dalai Lama van het afgelopen jaar.
Volgens een Canadees rapport zijn de aanvallen uitgevoerd vanuit de Chinese provincie Sichuan. Niet alleen regeringscomputers in New Delhi waren doelwit, ook is er ingebroken bij militaire bases en de Indiase ambassades in Moskou, Dubai, Nigeria en Kabul. Gezien de professionaliteit waarmee de aanvallen zijn uitgevoerd, is het goed mogelijk dat de Chinese regering er mee te maken heeft, stellen de Canadese deskundigen. 
De aanval komt juist op een moment dat de Indiase minister van Buitenlandse Zaken een bezoek brengt aan zijn Chinese ambtgenoot in een poging de gespannen relatie tussen de twee nieuwe grootmachten wat te ontdooien. Tijdens dat bezoek is ook afgesproken dat er een hotline wordt aangelegd tussen New Delhi en Beijing, van het zelfde soort waartoe tijdens de Koude Oorlog tussen Washington en Moskou werd besloten. Een dergelijke lijn dient om in het geval van snel oplopende spanningen een directe verbinding tussen de staatshoofden te hebben.
Tijdens het bezoek toonden beide landen zich vol goede bedoelingen. China heeft toegezegd 'zich sterk te maken voor meer invloed van India binnen de VN-veiligheidsraad.' Hoewel de Chinezen niet zeiden een voorstel daartoe te zullen steunen. 
De relatie tussen de twee landen is sinds de grensoorlog in Kasjmir in 1962 altijd gespannen geweest. Sinds beide landen een stormachtige economische ontwikkeling doormaken is de kans groot dat de landen elkaar geopolitiek in toenemende mate in de weg gaan zitten, zeker waar het gaat om de strijd over de schaarse grondstoffen die de landen hard nodig hebben voor hun ontwikkeling.
 

Bron(nen):   The Times of India