Vote now, pay later

Met de gang naar de stembus van 6 mei probeert The Economist iets te begrijpen van de afgelopen periode - wat was dat nou eigenlijk voor een tijdperk dat met het mogelijke vertrek van Gordon Brown dadelijk ten einde komt?
In ieder geval was dit het tijdperk van de excessen. Er verschenen overal nieuwe woningen, nieuwe scholen en ziekenhuizen die allemaal staan te glimmen van nieuwigheid, alleen: ze zijn nog niet betaald; er werden enorme schulden gemaakt en wie de rekenig dadelijk krijgt gepresenteerd, dat blijft nog even een verrassing.
Over schulden gesproken: vorig jaar bedroeg het begrotingstekort 167 miljard pond en de staatsschuld bedraagt inmiddels 11,8 procent van het bruto nationaal product.
Ook de politieke klasse ging zich te buiten aan royale bestedingen en er was een reusachtig schandaal rond de talloze MP's die als gekken declareerden en een buitengewone vindingrijkheid aan de dag legden waar het ging om ingeleverde bonnen voor hun eigen pleziertjes, die de baas wel zou vergoeden.
Ja, er was de afgelopen tijd van alles gratis en aan dat gratis tijdperk komt nu onherroepelijk een eind. Het wordt tijd dat iemand de rekeningen gaat betalen en dat zal ongetwijfeld tot uiting komen in stijgende belastingen en flink wat snijwerk in veel publieke voorzieningen.

Bron(nen):   The Economist