Is VVD-er Hans van Baalen een zakkenvuller?

In het Europese parlement krijg je een dagvergoeding van € 300   als je het register tekent dat je aanwezig bent. Maar die aanwezigheid kan zich beperken tot het tekenen van het register. Hans van Baalen is van de gewone leden van het Europees Parlement het lid dat het vaakst wél het aanwezigheidsregister tekent (en dus het geld opstrijkt) en niét deelneemt aan de stemmingen op die dag. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van VoteWatch, een organisatie die het stemgedrag in de Europese instellingen analyseert. VoteWatch keek naar de eindstemmingen in het EP. De organisatie toetste welke Europarlementariërs wel hadden getekend voor aanwezigheid, maar uiteindelijk niet stemden. Van Baalen was wel aanwezig bij 514 eindstemmingen, maar stemde in 38 procent van de stemmingen niet. De vorige voorzitter en de huidige voorzitter van het EU-parlement, Jerzy Buzek en Martin Schulz, gaan Van Baalen voor in de lijst, maar het is niet gebruikelijk dat de voorzitter stemt. 'Ik zeg niet: ik moet altijd stemmen', stelt de VVD'er in een reactie. 'Dat is een keuze.'

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Hij heeft gedrag alsof hij zaterdag en zondag ook aftekent in het Euro -register.

 2. Jannie Ooms

  Zijn uitleg komt er op neer dat hij niet stemt als hij ziet dat de verhoudingen al zo liggen dat zijn stem er niet meer toe doet.

  Wat een zwak verweer. De man is echter gekozen (nou ja, gekozen…) om ons in het democratisch (nou ja, democratisch…) proces te vertegenwoordigen. Dat doet hij dus niet.

  Ik vrees dat het we moeten opmaken uit feit dat hij wél even het register tekent en zijn dagvergoeding opstrijkt, maar daarna een verdwijntruc toepast, dat hij net als veel van zijn collega’s in de EU lekker mee graait uit de Brusselse ruif, zonder daar veel tegenover te stellen.

  • RhodBerth

   Misschien is deze man wel veel effectiever aan het werk.
   Niet stemmen betekent niet dat hij niet aan het werk is. Het is niet zo dat hij tekent en naar huis gaat.

   Het is een makkelijke conclusie om maar meteen allemaal heel boos te zijn en precies te denken te weten hoe de vork in de steel zit. Zover ik heb begrepen besteedt Van Baalen zijn energie aan andere zaken dan stemmen als de stemverhoudingen afgetekend zijn. Dat lijkt mij goed en efficient. Als iemand kan uitzoeken of dat echt zo is, dan weten we tenminste waar we over praten.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • marianne martens

    dat zou zo maar kunnen, gezien zijn publieke levensloop is het niet erg waarschijnlijk net zoals de andere VVD’ers, die in opspraak zijn gekomen. Het recht heeft veelal zijn loop, hetzij via de rechtbank, hetzij privé

    (in antwoord op RhodBerth)
 3. Robin

  Zakkenvuller, Joh?

 4. Dead Silence

  Yip, wat in Brussel zit is per definitie een zakkenvuller.

 5. Anna

  Uiteraard daarnaast een eerste klas hypocriet en huichelaar , een echte VVDer , schaamteloos om meer dan 50.000 af te tikken , ras echte zakkenvuller , waar die hele dictatoriale , nutteloze EU bende vol van zit !

  • Linda Spiegelaar

   helemaal mee eens!!!!!!!!!
   verder zal ik het maar netjes houden…

   (in antwoord op Anna)
 6. reageermeneer

  Is de paus katholiek?

 7. Adam

  Was het maar alleen zakkenvuller, dan kostte het ons een bom duiten, maar bleef de schade beperkt.

  Wat erger is, is dat van Baalen een leugenaar is, die voor de verkiezingen de VVD als eurosceptische partij neerzet, maar na de verkiezingen doodleuk het tegenovergestelde doet.

  http://www.refdag.nl/nieuws/politiek/vvd_er_van_baalen_klapt_uit_de_school_over_europees_parlement_1_762937

  • S. Cepticus

   Klopt helemaal. Vandaag zegt van Baalen in de Volkskrant: “niet door de knieen voor de kiezer, maar op de zeepkist”
   De arrogantie ten top

   (in antwoord op Adam)
 8. Martinez Honderd

  Hij is niet voor niets lid van de V ereniging V an D ieven

Reacties niet toegestaan