De bisschop die sloeg en stal

Het mooie rode bolletje wol bovenop zijn hoofddeksel gaf de doorslag om dit stukje te maken over bisschop Mixa. Zo'n bolletje boven op het hoofd van een volwassen man stemt tot nadenken. Niet dat er geen inhoudelijk reden is: Mixa staat op de voorpagina's van alle Duitse kranten. Hij is een van de belangrijkste bisschoppen van dat land. Hij is legerbisschop en bisschop van Regensburg.
Maar vroeger was hij de baas van een weeshuis. En veel kinderen die daar hebben gewoond zeggen dat hij sloeg. Niet een beetje, maar mishandelde. Die verhalen zijn al een paar weken gaande. En uiteraard ontkende Mixa alles. Hij sloeg nooit. Niemand. Het leek dood te bloeden, tot gisteren twee dingen  gebeurde: Mixa gaf toe dat hij misschien toch soms, heel even, en volkomen verantwoord, sloeg.
En het tweede: uit de boekhouding van het weeshuis blijkt dat de gelden die waren bestemd voor de wezen zijn daarvoor niet allemaal uitgegeven. Mixa kocht ook kunst voor zichzelf, en meubels en een bisschopsring.
Binnenkort zal hij aftreden en abt worden van een klooster, want zo eindigen dit soort affaires, maar voorlopig houdt hij vol dat er niets aan de hand is.

 

En wat dat bolletje wol betreft: het is toch ontroerend dat volwassen mannen durven lopen met zulke grappige hoofddeksels.
Bron(nen):   Die Welt