Gooit Nick Clegg roet in het eten?

Ongekende ontwikkelingen in de Britse verkiezingsstrijd. Nick Clegg, de leider van de (derde) partij, de Liberaal-democraten, stijgt enorm in aanzien nadat hij deze week op tv tijdens een verkiezingsdebat met de 2 andere politieke leiders de show stal. 
De exitpolls wezen hem als winnaar aan, maar daarbij bleef het niet. Het lijkt wel of Groot-Brittannië een nieuwe held heeft ontdekt en Clegg geniet nu al meer aanzien dan Tony Blair genoot in de hoogtijdagen van new Labour. Alleen Winston Churchill moet hij in de polls nog voor zich dulden... 
Zijn partij staat inmiddels op 29 procent van de uit de brengen stemmen, Labour staat op 30 procent en de Tories op 33 procent.
Deze percentages zijn in zekere zin misleidend. Bij een districtenstelsel geldt niet alleen hoeveel stemmen je krijgt, maar ook waar precies. Wie in 1 district 51 procent van de stemmen krijgt, krijgt in die regio 'alles,' en in de huidige omstandigheden zou Labour er het best afkomen.
Maar dat neemt niet weg dat in Engeland een spanning in de verkiezingsstrijd is gekomen die niemand had voorzien. Gordon Brown en David Cameron dachten dat ze samen de buit gingen verdelen. Dat blijkt nu opeens anders te liggen.

Bron(nen):   The Sunday Times