De valse Amerikaanse religie van het vredesproces

Een hele generatie Amerikaanse presidenten, ministers van buitenlandse zaken en diplomaten heeft geloofd in een valse religie. Die van de vrede in het midden oosten. Of beter die van het vredesproces. Een van de gelovigen was Aaron David Miller. Hij was diplomaat onder meerdere presidenten en nauw betrokken bij het proces. Hij is van zijn geloof gevallen en schrijft daarover een mooi, maar lang artikel in Foreign Policy.

 

Het eerste geloofsartikel, schrijft hij,  is de gedachte dat het nastreven van een samenhangend vredesakkoord de kern moet zijn van het Amerikaanse beleid in het Midden Oosten. Het tweede artikel luidt dat vrede kan worden bereikt door land te ruilen voor vrede en het derde dat het alleen de VS kunnen zijn die Arabieren en Israëli’s samen kan brengen.
Het is beter dat geloof te laten varen. Misschien is Amerika ooit zo machtig geweest dat het geloof klopte, maar nu is er geen reden meer om de Arabisch/Israëlische vrede zo centraal te stellen, en ontbreekt het de VS ook aan de macht om die af te dwingen. Met deze samenvatting van 220 woorden doen we het stuk van 4.500 woorden tekort. Maar voor wie het hele stuk te lang is: daar komt het op neer. En voor wie het gedoe van het vredesproces interesseert is het een prachtig verhaal.

Bron(nen):   Foreign Policy