Voor wie nog niet kiezen kan: Het Kieskompas

Politiek
woensdag, 28 april 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
`Waarschuwing: na dertig stellingen en drie aanvullende vragen kan de uitslag schokkend zijn. Vier jaar geleden was het nog iets nieuws, maar inmiddels is het Kieskompas een heus bedrijf geworden, schrijft Trouw dat aan de wieg stond van het Kieskompas. De geestelijk vader van het Kieskompas, André Krouwel, was afgelopen maand nog in Turkije, om daar een Turkse variant van het Kieskompas op te zetten. Ook in Zweden, Israël, Portugal en bij de verkiezingen voor het Europees Parlement vorig jaar was Kieskompas prominent aanwezig.
Kieskompas is een internationaal opererende onderneming geworden met als belangrijkste doel kiezers te helpen hun politieke keuze inzichtelijk te maken.
Krouwel begon in 2006 in samenwerking met Trouw met de ontwikkeling van Kieskompas, omdat hij nieuwe kansen zag, en ook uit onvrede. Tot die Kamerverkiezingen was er alleen, sinds 1989, de Stemwijzer van het Instituut voor Politiek en Publiek. Dat was toen al een populair hulpmiddel op internet bij het bepalen van de politieke keuze.
De politicoloog van de Vrije Universiteit in Amsterdam had zware kritiek op de Stemwijzer. Die zou te simpel zijn, en daardoor wordt meer beloofd dan het hulpmiddel waar kan maken, vond Krouwel.
De Stemwijzer is eendimensionaal. „De Stemwijzer heeft alleen stellingen op basis van de verkiezingsprogramma’s. Dat is maar één factor als je bepaalt op welke partij je gaat stemmen”, zei Krouwel destijds. „In het stemhokje gelden tal van afwegingen.” Het kieskompas is breder en bereikbaar via link 1. De Stemwijzer komt pas vanaf 7 mei online.
Bron(nen): Kieskompas Trouw