VVD laat klimaatbeleid niet doorrekenen: “Probeert te verbergen dat ze doelen nooit gaan halen”

GroenLinks en D66 verwijten de VVD dat ze het klimaatbeleid niet laten doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. "Dat is niet eerlijk naar de kiezer toe."

"We hebben nog tien jaar om klimaatverandering te stoppen", zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. "De VVD probeert te verbergen dat we dat met hun plannen nooit gaan halen."

D66 en GroenLinks doen een oproep aan de VVD die mede is ondertekend door tien hoogleraren, om de klimaatplannen door te laten rekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. Ze vinden het oneerlijk om dat niet te doen. "Daarom vraag ik collega Rutte om open te zijn over de haalbaarheid en betaalbaarheid van de VVD-plannen", zegt D66-leider Kaag.

Dat de VVD weigert om het klimaatbeleid te toetsen, komt doordat de liberalen eigenlijk wel weten dat met hun plannen de klimaatdoelen voor 2030 niet worden gehaald, vermoeden de twee partijen. "Op deze manier houdt de VVD verborgen wat de gevolgen zijn van haar plannen voor het klimaat."

De meeste partijen laten hun programma doorrekenen door het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving. Morgen worden die resultaten gepresenteerd.