Nelson Mandela kreeg een training van de Mossad

Begin jaren zestig, toen Zuid Afrika net de apartheid invoerde, stond Israel vierkant achter de zwarte meerderheid van het land. Eén van de manieren waarop dat bleek was door trainingen te geven aan zwarte oppositieleiders. Zo kreeg ook de Rode Pimpernel - de naam die de regering van Zuid Afrika Mandela had gegeven - een training. Mandela zou judo-, sabotage- en wapentraining hebben gevolgd bij de Mossad. Mandela volgde de opleiding in 1962 in Ethiopië, toen hij Zuid-Afrika was ontvlucht omdat hij werd gezocht voor het organiseren van een nationale staking. Dat schrijft de Israelische krant Haaretz. Israel stemde in die jaren ook altijd in met moties van de VN tegen de Apartheid. Het maakte het leven van joden in Zuid Afrika zwaarder, schrijft Haaretz. In de jaren tachtig werd Israel juist een vriend van het apartheidsregime

Bron(nen):   Haaretz      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Interessant! Hopelijk krijgen we de komende tijd een completer beeld van Mandela. De periode tussen het opgeven van het geweldloos verzet en zijn gevangenneming, werd steeds een beetje buiten beeld gelaten. Op zich begrijpelijk, maar het hoort er wel bij natuurlijk.

 2. Pietje_Precies

  grappig, Mandela kreeg dus terrorristen opleiding. Hij schuwde geweld niet. Maar ja, winnaars worden altijd vergeven…..

 3. Mo Meta

  Was Israel niet het laatste land dat de steun voor apartheid opgaf? Rare verandering in hun geo-politieke standpunt.

  • Desperanto

   D’r kon veel geld worden verdiend met wapenverkoop e.d.
   Money makes the POV go round, the POV go round, the POV go round.

   (in antwoord op Mo Meta)
  • De Staatsburger

   Totale onzin, Israël is het enige land in het Midden-Oosten met godsdienstvrijheid, onafhankelijke rechtspraak en democratische vertegenwoordiging voor alle burgers ongeacht huidskleur of religie.

   (in antwoord op Mo Meta)
   • Mo Meta

    Ik snap je reactie niet het feit dat ik plaats?
    Maar is er in Israël democratische vertegenwoordiging voor alle burgers ongeacht huidskleur of religie? Wat gek, de VN vindt van niet.

    (in antwoord op De Staatsburger)
    • LikoedNederland

     Dat vindt de VN wel. Het zijn de bekende Arabische projecties:

     http://likud.nl/2013/10/arabische-projecties/

     (in antwoord op Mo Meta)
    • De Staatsburger

     Je bent duidelijk niet op de hoogte van de werkelijkheid en wellicht gehersenspoeld door Jodenhaters. Moslims in Israël hebben meer democratische rechten dan in enig islamitisch land ter wereld, waaronder actief en passief kiesrecht. Er zitten momenteel 12 Arabische volksvertegenwoordigers in de Knesset. Probeer voortaan, voor je anderen napraat, te controleren of dergelijke kletspraatjes überhaupt wel waar zijn.

     (in antwoord op Mo Meta)

Reacties niet toegestaan