Sarkozy dreigde de euro te verlaten

Nicolas Sarkozy en Angela Merkel hebben vorige week slaande ruzie gehad over de steun aan de euro. "Het was echte ruzie," zegt een diplomaat die erbij was tegen The Guardian. "Het was 'Sarkozy on steroids'; hij schreeuwde en dreigde. Hij is altijd behoorlijk energiek, maar nu was hij daarbij ook nog emotioneel. Hij sloeg met zijn vuist op tafel." 
De ruzie vond plaats vorige week vrijdag, voor het weekeinde begon waarin de EU 1.000 miljard beschikbaar stelde om de euro te redden. Merkel voelde daar niet veel voor, ook vanwege het gebrek aan enthousiasme bij haar eigen achterban (ze verloor twee dagen later de verkiezingen in Nord Rheinland Westfalen) 
De ruzie vond plaats bij het overleg van de 16 eurolanden, die bijeen waren om een bescheiden pakket van 110 miljard goed te keuren. Maar toen ze bijeenkwamen was duidelijk geworden dat dat pakket niet voldoende was om de munt te redden en dat de EU voor maandagochtend met andere maatregelen diende te komen. Frankrijk dreigde de Euro te verlaten als Merkel daartoe niet bereid was. Sarkozy kreeg zijn zin.

Bron(nen):   The Guardian