Gemeente Amsterdam laat mensen met bijstand ‘vernederende’ klusjes doen

Urenlang nietjes halen uit dossiers, planten water geven, die geen water nodig hebben, takken rapen in het Amsterdamse Bos, strijken, afwassen of schoenen poetsen. Amsterdam laat bijstandsgerechtigden 32 uur per week klusjes doen in ruil voor hun uitkering. En daar zitten nogal wat klusjes bij die door de betrokkenen als vernederend worden ervaren, schrijft De Volkskrant. Doel van de klusjes is mensen die vaak vele jaren niet hebben gewerkt weer te laten wennen aan de discipline van een baan. Maar een echte baan mag het niet zijn, want de gemeente wil niet concurreren met de arbeidsmarkt. En zo ontstaan dit soort taken. De Groningse hoogleraar sociale zekerheidsrecht Gijsbert Vonk noemt de Amsterdamse aanpak in De Volkskrant exemplarisch voor wat hij als de 'repressieve verzorgingsstaat' typeert. 'Er is meer en meer sprake van een straf op bijstandsafhankelijkheid.' Vonk juicht toe dat gemeenten proberen bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen 'Maar we schieten te ver door. Het onderscheid tussen criminelen met een taakstraf en bijstandsgerechtigden dreigt te vervagen. Er klinken duistere ondertonen door in het beleid, alsof we mensen in de bijstand willen laten paraderen als de zondebokken van een verzorgingsstaat in crisis.'

Bron(nen):   De Volkskrant      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Eeuw

  Dit is voor mij de reden dat ik niet op de PVDA of VVD zal stemmen. Populisten!
  Geef langdurig werkelozen een echte baan of een opleiding.

  • Pietje_Precies

   Wie moet wie eigenlijk een baan GEVEN? de staat aan de werkeloze?
   waarom moet een werkeloze een opleiding KRIJGEN? regel zelf wat, neem die baan via het uitzendbureau en ga zelf op cursus. Er zitten teveel mensen thuis te wachten tot een ANDER wat doet. neem zelf verantwoordelijkheid!

   (in antwoord op Eeuw)
   • Prikker

    Pietje, het is Kerst, tijd om die huftermuts even een paar dagen af te zetten, daarna mag ‘t weer.

    (in antwoord op Pietje_Precies)
   • zo maar iemand

    Banen creëren omdat er nu te weinig banen zijn. Dat zou wel een mooie taak zijn voor de overheid, in plaats van ‘mensen in de bijstand (te) willen laten paraderen als de zondebokken van een verzorgingsstaat in crisis’.

    We hoeven het wiel niet uit te vinden, de voorbeelden zijn er al van de vorige crises. Het zou alleen wel zo humaan zijn deze mensen normaal te betalen voor hun werk, en het werk zinvol te houden. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Werkverschaffing)

    (in antwoord op Pietje_Precies)
 2. marcel020

  Ik vind het vernederend, dat ik elke dag moet werken voor gasten, die al jaren op hun luie reet zitten. Dus het kan beslist geen kwaad om ze een beetje te laten bewegen..Hebben ze in ieder geval geen tijd om zwart bij te klussen of rond te hangen op straat. Toen er werk zat was, zaten een hoop van deze figuren ook al op hun reet, nu zijn ze in paniek, want ze moeten iets nuttigs gaan doen voor hun gratis geld, waar wij voor moeten werken.

Reacties niet toegestaan