Afghanistan: 1.000 dode Amerikaanse soldaten

Vandaag sneuvelde de 1.000ste Amerikaanse soldaat in Afghanistan tijdens de ontploffing van een zelfmoordbom in Kaboel, waarbij 5 militairen omkwamen. Toen de 500ste dode viel, waren de Verenigde Staten al bijna 7 jaar in Afghanistan actief, voor de tweede tranche van 500 was amper 2 jaar nodig... De Taliban worden steeds actiever, het centrale gezag wordt weker en er zijn ook steeds meer Amerikaanse soldaten in het land, vandaar.
The New York Times vertelt van het korte leven van Patrick Fitzgibbon, een jonge vent die graag bij het leger wilde. Eerst drie maanden training en daarna de oorlog in. 
Hij kwam terecht in Kandahar en liet z'n vader nog weten dat er een tekort aan sigaretten was. Hoe dan ook, het werk deed hem goed en hij was er trots op dat hij zijn land diende. Tot hij tijdens een expeditie op een bom stapte en dat was het einde van Patrick Fitzgibbon uit Knoxville, Tennessee, 19 jaar oud. 
De krant schrijft hoe soldaten steeds jonger sterven en hoe ze steeds vaker op een 'homemade bom stappen met fatale gevolgen. Inmiddels is de Amerikaanse troepenmacht in Afghanistan groter dan ooit en wil het leger een besissing forceren om daarna versneld terug te trekken. 
Over de afloop van dit avontuur weet niemand met zekerheid iets te zeggen.
De 2de link brengt u bij een indrukwekkende fotogallerij van gesneuvelde soldaten. Een grote foto met ernaast enkele persoonlijke gegevens, dat is alles wat er van deze mannen rest.

Bron(nen):   The New York Times  Faces of the Dead