Griekenland koopt zich arm aan wapens (in Duitsland)

Griekenland is weliswaar bankroet, maar bij de aanschaf van wapens is alleen het beste goed genoeg. Der Spiegel zet vandaag op een rijtje hoe de Grieken de afgelopen jaren in Duitsland hebben geshopt en dat is indrukwekkend. Onderzeeërs, jachtbommenwerpers, tanks; het kon bijna niet worden aangesleept.
Griekenland telt slechts 11 miljoen inwoners, maar op de wereldranglijst van big spenders inzake conventionele bewapening staat het land op de vijfde plaats. Het is een NAVO-bondgenoot om door een ringetje te halen.
Reden van deze bestedingsdrift: buurland Turkije. Voor de wapenindustrie is dit uitermate plezierig. Bestelt Griekenland nieuwe wapens, dan kan de wapenfabrikant erop wachten en daar melden de Turken zich al: voor dezelfde spulletjes. Het is de Koude Oorlog in het klein.
Der Spiegel zet op een rijtje wat Griekenland de afgelopen tijd wel niet bestelde - en meldt dat de wapenaankopen gewoon doorgingen toen de reusachtige bankencrisis zich al aandiende. 
Bij ThyssenKrupp werden zeer moderne onderzeeboten besteld. Vooruit werd een aanbetaling gedaan van 2 miljard voor 4 boten, maar later lieten de Grieken het qua centen lelijk afweten en de laatste tranche van 520 miljoen euro werd nimmer overgemaakt. Helaas, en daarom zijn de 'Papanikolis,' 'Pipinos,' 'Matrozos' en 'Katsonis' tot op heden niet afgeleverd. De Griekse regering hoopt nu dat deze kwestie in het recente steunpakket 'kan worden meegenomen.'
Met de aflevering van de Leopardtanks is alles wel goed gegaan. In die zin dat de tanks in Griekenland arriveerden. De fabriek die ze bouwde wacht nog steeds op een openstaand bedrag, groot 180 miljoen.
Over de Griekse avonturen met de Eurofighter, het geavanceerde vliegtuig, vertelt Der Spiegel ook de nodige bijzonderheden en de conclusie moet wel zijn: als de bevolking onverhoopt in opstand komt tegen de eigen regering, zit het Griekse leger niet met lege handen.

Bron(nen):   Der Spiegel