De Europese ziekte

Wie wil begrijpen wat op dit moment in Europa aan de hand is, raden wij aan de Angelsaksische media te raadplegen. Het heeft er veel van weg dat de patient hier op het oude continent nog steeds in de ontkennende fase verkeert, maar iets verderop worden oprechte pogingen gedaan de juiste diagnose te stellen.
Dit schrijft Steven Erlanger in de International Herald Tribune: wij, de Europeanen, zien onszelf als de 'lifestyle superpower.' We zijn dol op ons sociale stelsel met lekkere lange vakanties en bij voorkeur vroeg met pensioen. Tevreden ook met goede medische voorzieningen en we waken er intussen voor zo weinig mogelijk uit te geven aan militaire zaken, dat doen de VS maar lekker voor ons, terwijl we onder de NAO-paraplu zitten. 
Maar toen.
De overheden, die vrachten met geld uitgeven, komen opeens veel tekort want de belastinginkomsten vallen tegen, de euro verkeert in een crisis en nu lopen de staatsschulden flink op. De bevolking vergrijst en aanwas van jongeren blijft achterwege, dus wie gaat er dadelijk voor de oudjes betalen?
Misschien wel niemand, en heel langzaam begint het besef door te dringen dat er grondige veranderingen zullen komen. Lager loon, langer doorwerken, minder vrije dagen, meer sociale spanningen, minder pensioen en minder royale ziektekostenvergoedingen.
Degenen die beseffen dat alles anders zal worden, zijn bang en pessimistisch. Het goede leventje zou weleens voorgoed voorbij kunnen zijn en de International Herald Tribune ging in meerdere landen op bezoek bij mensen die beginnen in te zien dat de mooie jaren vooral achter ze liggen.
Mooi stuk. We lazen het vanochtend in de papieren krant, maar groot is de kans dat het later op de dag online komt. Ga naar de link en tik daar dan bij de zoekfunctie de naam van Steven Erlanger in. 

Bron(nen):   International Herald Tribune