De Duitsers raken op

Duitsland heeft een paar tijdelijke problemen - zoals de Euro - maar er is een structureel probleem met potentieel veel grotere gevolgen: de Duitse bevolking slinkt steeds sneller. Nergens ter wereld krijgen vrouwen zo weinig kinderen. 
De laatste cijfers  laten zien dat de gemiddelde Duitse vrouw nog maar 1,5 kind krijgt. Om de bevolking op peil te houden is 2,2 noodzakelijk. Nu wordt het effect daarvan nog een beetje teniet gedaan door de opbouw van de bevolking. De Duitse bevolking krimpt wel - vorig jaar met een kleine 200.000 - maar de krimp zal met dit geboortecijfer steeds sneller gaan. En niemand weet precies wat er gebeurt als een hoog ontwikkeld land zijn bevolking sterk ziet inkrimpen. Dat is namelijk nog nooit gebeurt.
De redenen zijn divers. Vrouwen stellen het krijgen van kinderen steeds langer uit. Maar het valt ook niet mee om n Duitsland te werken en moeder te zijn. Er is geen goede betaalbare opvang en vele scholen sluiten al om 13.00 uur. Het combineren van werk en zorg is ingewikkeld
Bovendien word je in delen van Duitsland ook met de nek aan gekeken als je kinderen hebt en toch werkt. Vroeger leidde dat automatisch tot stoppen met werken, nu vaak tot het afzien van kinderen.
De Duitse regering heeft de afgelopen jaren al gesleuteld aan de financiële randvoorwaarden van het ouderschap. Maar zonder succes. Er komen steeds minder Duitsers.

Bron(nen):   Time