Emile is nu al de lieveling van de kiezer

De Volkskrant heeft gepeild dat Roemer zo maar de populairste lijstrekker is geworden. Met veel potentie:
In de nacht van de gemeenteraadsverkiezingen belde SP-leider Agnes Kant naar haar fractiegenoot Roemer. ‘Emile, ik stop ermee’, deelde ze mee. Dat was woensdagnacht 3 maart, de vrijdag daarop werd Roemer de nieuwe leider van de socialisten. Nu, een paar weken later, is Emile Roemer door een succesvol optreden in de eerste verkiezingsdebatten in één klap de populairste lijsttrekker geworden.In de peiling van TNS Nipo krijgt SP-leider Roemer na zijn eerste tv-optreden direct de hoogste waardering als lijsttrekker, een 6,5. Hij wordt gevolgd door Pechtold, Halsema (beiden 6,3) en Rutte (6,2). Als premierskandidaat scoort Cohen nog steeds het hoogst (32 procent), Rutte is tweede met 27 procent.
De SP wint deze week in de peiling van TNS Nipo 4 zetels en komt uit op 13. CDA-leider Balkenende sprak maandag zijn voorkeur uit voor een hervormingsgezinde coalitie van VVD, D66 en GroenLinks. Hij volgde daarmee zijn staatssecretaris van Onderwijs, Marja van Bijsterveldt, de nummer vijf op de CDA-lijst. Zij liet eerder op de dag weten niets te zien in een regering met de PVV van Geert Wilders. ‘De PVV is echt stilstand en dat is achteruitgang’, zei Van Bijsterveldt. Partijen waarmee het CDA wil regeren, moeten volgens Balkenende ‘de bereidheid hebben te hervormen’. De PvdA en de PVV horen in zijn ogen niet bij de hervormers. 
Het is voor het eerst dat een van de grote partijen een concrete coalitievoorkeur uitspreekt. PvdA-lijsttrekker Job Cohen kiest voor ‘zo progressief mogelijk’, maar heeft daar vooralsnog geen partijen bij genoemd. Mark Rutte van de VVD, op dit moment de grootste in de peilingen, heeft alleen gezegd een nieuwe paarse coalitie met de PvdA zeer onwaarschijnlijk te vinden, omdat de verkiezingsprogramma’s zo ver uit elkaar liggen. Een groot deel van de CDA-achterban (55 procent volgens Maurice de Hond) ziet het niet zitten om met Wilders in een kabinet te stappen. 
Met het uitspreken van zijn voorkeur hoopt Balkenende deze kiezers voor het CDA te behouden.

Bron(nen):   de Volkskrant