Karachigate: wat wist Sarkozy en wanneer wist hij het

Het houdt de Franse gemoederen nu al weken bezig: is president Sarkozy betrokken geweest bij de illegale financiering van de presentiële campagne van partijgenoot Edouard Balladur in 1995? De Luxemburgse recherche onderzoekt de financiële handel en wandel rondom een Franse levering van onderzeeërs aan Pakistan.

Als beloning voor deze orders zouden aanzienlijke sommen geld zijn ontvangen, die de rederij via twee Luxemburgse bv's zou hebben laten terugvloeien naar Frankrijk.
Volgens het onderzoeksrapport, dat de Franse nieuwssite Mediapart medio mei in handen kreeg, zou het Sarkozy zelf zijn geweest die de opdracht gaf tot deze constructie zodat de gelden als financiering van de presidentiële campagne van Edouard Balladur konden worden gebruikt. Sarkozy was destijds minister van Financiën. De Luxemburgse onderzoekspolitie is met name geïnteresseerd in een transactie van 14,7 miljoen euro.

Jacques Chirac, die de presidentsverkiezingen in 1995 uiteindelijk zou winnen, maakte in het daaropvolgende jaar een einde aan de betaling van steekpenningen aan de Pakistaanse politici en militairen die de orders mogelijk maakten. Aangenomen wordt nu dat deze stopzetting de rechtstreekse aanleiding was tot de bomaanslag in Karachi van 2002, waarbij elf Fransen die voor de genoemde rederij de order ter plaatse uitvoerden, om het leven kwamen. Het zou de Pakistaanse geheime dienst zelf zijn geweest die achter de aanslag zat.

President Sarkozy heeft de beschuldigingen inmiddels al afgedaan als een 'verzinsel'. De nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag hebben via hun advocaat laten weten het onderzoek als bewijs te zien van Sarkozy's corruptie en eisen zijn ontslag.
De onthullingen maken deel uit van een groter Frans corruptie-onderzoek dat al sinds 2008 loopt. De affaire blijkt hardnekkig nu Sarkozy in het Luxemburgse politiedossier met name genoemd wordt.

Bron(nen):   Le Monde   Libération