Hier gaan ze op bezuinigen

Of het nu een rechts kabinet wordt of een centrum-links kabinet, bezuinigen zullen ze moeten. En als we willen weten wat er het eerst gaat sneuvelen, hoeven we maar naar Engeland te kijken om er achter te komen wat dat is.

De nieuwe Britse regering van Conservatieven en Liberaal-Democraten heeft besloten dat cultuur en volksgezondheid twee terreinen zijn waarop nog veel te halen valt. In een eerste ronde van bezuinigingen zijn onder meer de bijdragen aan het nieuwe entreegebouw van Stonehenge (zie foto), een filmtheater op de South Bank van de Theems in Londen en een ziekenhuis in Noordoost-Engeland geschrapt. Niet toevallig waren dat allemaal (vooral het ziekenhuis) projecten die Labour na aan het hart lagen. Volgens de nieuwe machthebbers had Labour vlak vóór de parlementsverkiezingen van mei met allerlei 'pet projects' gestrooid, waarvoor het geld ontbrak, maar die vooral waren bedoeld om kiezers gunstig te stemmen.

Vertaald naar de Nederlandse context kunnen we dus verwachten dat als er toch nog een rechts kabinet komt, er vooral zal worden bezuinigd op cultuur, ontwikkelingssamenwerking (dat kennen ze in Engeland veel minder) en volksgezondheid, en dat als het centrum-links (lees: Paars-plus) wordt vooral allerlei initiatieven die de christelijke partijen hebben geïntroduceerd de nek zal worden omgedraaid. Ernstig moet dus worden gevreesd voor onder meer het kindgebonden budget, een favoriet speeltje van CU-minister Rouvoet.

Hoe de kritiek zal worden gepareerd, kunnen we ook in het artikel in The Independent lezen: "We moeten moeilijke beslissingen nemen. Als je het begrotingstekort niet aanpakt, krijg je de economie nooit meer op gang." Deze uitspraak van de nieuwe Britse premier Cameron kan iedereen gebruiken die straks aan de macht komt, ongeacht zijn of haar politieke signatuur.

Bron(nen):   The Independent