Paars komt dichterbij

Een Paars-plus kabinet komt volgens De Volkskrant dichterbij.
Voor het eerst in het bijna drie weken durende formatieproces liet VVD-leider Mark Rutte woensdag allerlei reserves achterwege. Anderhalve week geleden brak hij eerste verkennende besprekingen over Paars-plus af met de woorden dat hij ‘geen perspectief’ zag. Na afloop van zijn bezoek aan de informateur benoemde Rutte woensdag alleen nog de ‘randvoorwaarden die de VVD aan zo’n combinatie verbindt’ als obstakel voor Paars-plus. 
De andere partijleiders kennen die, stelde Rutte. Als ze ermee akkoord gaan daar open over te praten, dan kan dat. Maar ondervangt dat ook het probleem dat Rutte en zijn VVD in een coalitie met drie linkse partijen zouden belanden? Waar hij een week geleden nog moeilijk keek, antwoordde hij nu met een stellig en opgeruimd: ‘ja’. Dat kan worden opgevat als een open invitatie. 
Zowel PvdA-leider Job Cohen, D66-voorman Alexander Pechtold als Femke Halsema van GroenLinks hebben meermalen gezegd dat ze ‘geen taboes’ kennen. ‘Ik ben niet van de schriftlezingen’, analyseerde Pechtold. ‘Maar hier zie ik toch verschillen met vorige week.’ 
Rutte repte woensdag niet meer over zijn vaak beleden voorkeur voor een middenkabinet met het CDA. Hij zei slechts dat er ‘verschillende voorkeursvarianten’ waren, waarvan Paars-plus er één is. ‘Er moet er toch eens één uitgeboord worden’, stelde Rutte. Ook op andere manieren benadrukte hij dat er haast geboden is. De geesten worden rijp gemaakt Wie zou trouwens van zo'n links kabinet met een blauw randje premier moeten worden? 

Lees verder in de Volkskrant (niet online)