Russen spioneren alsof het Koude Oorlog is

Ah, spionnen opgepakt - Britse kranten krijgen er geen genoeg van, want zelf doen Britten niets liever dan bij anderen naar binnen gluren. Wie veel bij anderen spionneert geeft blijk van een doorgewinterde kijk op de grote boze buitenwereld: niemand is te vertrouwen, zelfs niet degene die zegt je vriend te zijn.
Israël en Groot-Brittannië hebben de grootste reputatie op dit gebied, maar hiermee doen we wellicht Rusland te kort, berucht om de tomeloze inzet van mooie Russinnen.
Volgens de Financial Times - gebaseerd op bronnen bij de Britse intelligence - spioneert de KGB op grote schaal door, alsof de Koude Oorlog nooit voorbij is gegaan. Laten we ons niet verkijken op de dilettanten die nu tegen de lamp liepen, de KGB onderhoudt een zeer interessant netwerk van spionnen.
Neem bijvoorbeeld een Estse diplomaat die bij de NAVO in Brussel werkte, die briefde allemaal geheimen naar Moskou door die de NAVO bijzonder hebben beschadigd. Het vermoeden bestaat dat alleen al in Londen bij officiële Russische instanties zo'n 30 tot 35 spionnen werkzaam zijn. Ruwweg de helft van de in Europa gestationeerde Russische diplomaten zijn spionnen, zo zegt de FT.
Over topspionnen gesproken: het komt eigenlijk nooit voor dat een Nederlandse spion in den vreemde wordt ontmaskerd. Wie weet, zijn wij dus nog beter dan Israeli, Britten en Russen.

Bron(nen):   Financial Times