Als de hofnar wordt weggestuurd

Bij de Franse radiozender France Inter zijn twee komieken op last van het Elysée afgedankt. Reden: ze maakten veel te harde grappen over de president en zijn vrouw, en de directeur van het radiostation kon niet anders dan Stéphane Guillon en Didier Porte richting uitgang loodsen.
In de Franse media (in satirische weekbladen, op radio en tv) bestaat een constante stroom van (kei)harde grappen over gezagsdragers. Als reden hiervoor is weleens genoemd: wanneer de staat hard optreedt, krijg je dit als reactie. Frankrijk is een autoritair land met een elite die zich zeer veel veroorlooft en zoiets maakt het beste los in de anarchistisch ingestelde grappenmakers. 
Die grappen zijn vaak (behalve erg goed) ook flink goor; het komt maar zelden voor dat niet wordt gerefereerd aan de menselijke voortplanting en een grote hoeveelheid straattaal staat de komiek in dat geval ter beschikking. 
Nou kan Nicolas Sarkozy - denk hierbij ook aan zijn nietige gestalte - helemaal niet om zichzelf lachen en in een stelsel waar de zittende kliek zich enorm bemoeit met de publieke radio en televisie, is de stap naar ontslag voor onwelgevallige medewerkers niet bijster groot. 
De 2 heren die nu de bons kregen, waren razend populair. Onlangs nog, toen Dominique Strauss-Kahn (prominent politicus, directeur IMF) onderweg was naar de radiostudio voor een interview, kon hij Stéphane Guillon in de uitzending tekeer horen gaan. Boodschap: alle lekkere vrouwen in de studio moesten maken dat ze wegkwamen, want als de grijpgrage DSK dadelijk arriveerde... Strauss-Kahn heeft een grote reputatie als rokkenjager.
Inmiddels - de zaak loopt nu al enkele weken - zijn meer dan 100.000 protesten bij France Inter binnengekomen tegen het ontslag, maar denk niet dat dit iets zal veranderen. Franse machthebbers laten niet met zich spotten. En de hoon en satire gaan elders trouwens op volle kracht verder.
Tweede link: de afscheidscolumn van Stéphane Guillon.

Bron(nen):   Frankfurter Allgemeine Zeitung  Stéphane Guillon