Sarkozy mag de mouwen opstropen

Nicolas Sarkozy bevindt zich nu in de meest netelige positie sinds hij 3 jaar geleden president werd. Zeker, hij kwam al vaker in opspraak, maar eigenlijk werd hij steeds gered door zijn eigen handigheid en ook door de statuur die hem nou eenmaal omgeeft omdat hij een bijna goddelijke functie bekleedt. 
Maar nu op straat ligt dat de schatrijke Liliane Bettencourt hem illegaal 150.000 euro doneerde voor zijn campagne van 2007, is het menens. Wat niet nieuw is, is het feit dat een Frans president is omgeven door schandalen, dat is heel normaal - het zou zelfs enigszins verontrustend zijn als dit niet het geval was, want dan moest je wel gaan denken dat de Franse pers niet meer naar behoren functioneert...
Maar iets anders is nieuw. In de slipstream van de kredietkcrisis wordt door de bevolking in allerlei landen niet langer gepikt dat mensen aan de top (politiek, bedrijfsleven, publieke sector) zich bijven verrijken. Privileges zijn niet langer vanzelfsprekend en de Franse regerende klasse is wat dit aangaat bijzonder verdacht. 
Want ook Sarkozy heeft zich omgeven met vetgemeste mandarijnen - hoe hij (sinds heel kort) ook zijn best doet zich te ontdoen van de grootste graaiers. Vraag is nu of de Franse president zelf wat dit aangaat nog altijd de bewegingsruimte heeft die hij altijd had. Vermoedelijk niet en de komende tijd zal blijken wat de nieuwe mores zijn. 
Laatste polls: een dikke min voor Sarko, een dikke plus voor extreem-rechts.

Bron(nen):   Financial Times  Libération