De luizen in de pels van president Sarkozy. Kan hij zich hier nog uitredden?

De Franse krant Le Monde bericht  dat er deze ochtend (vrijdag) huiszoekingen worden verricht bij de beheerders van het fortuin van Liliane Bettencourt. De 83-jarige Madame Bettencourt, erfgename van het L'Oreal imperium, geldt als een van de rijkste mensen ter wereld.

Afgelopen woensdag wist Welingelichte Kringen al te melden hoe de Franse nieuwssite Mediapart een grote scoop had door te berichten over de bekentenissen van Claire Thibout, voormalig boekhoudster van Bettencourt. Zij vertelde aan de politie dat vele politieke kopstukken grote sommen gelds van de rijke erfgename toegestopt kregen. Zo zou er in 2007 opdracht zijn gegeven voor een donatie van 150.000 euro in contanten, ter financiering van zijn presidentscampagne.

Vandaag bericht de Volkskrant dat Thibout zou zijn teruggekomen op enkele verklaringen die zij tegenover de politie deed. Volgens haar zijn enkele beschuldigingen 'verkeerd weergegeven' en zou Sarkozy nooit ten tijde van zijn burgemeesterschap in Neuilly regelmatig goedgevulde enveloppen van Bettencourt hebben ontvangen. De druk die inmiddels op de voormalige boekhoudster wordt uitgeoefend, wordt door haar advocaat omschreven als 'hallucinante'. Desondanks houdt zij haar beweringen staande dat minister Eric Woerth, nu minister van Arbeid en destijds beheerder van de campagnekas, wel degelijk donaties ontving. Mediapart publiceerde woensdag de volledige politieverslagen van het verhoor van Thibout en blijft met onthullingen komen.

Inmiddels ligt het bankboekje van de Bettencourts ook op straat. Een andere nieuwssite, Marianne, wist er beslag op te leggen en publiceert ze vanaf vanmiddag 3 uur via onder andere www.kiosque.fr Volgens Marianne staaft het bankboekje de beweringen van Thibout en werden er in de maanden voorafgaand aan de presidentsverkiezingen zo'n 388.000 euro's aan contanten opgenomen. Nooit heeft de fiscus hier alarm over geslagen. Pikant detail is dat Woerth destijds minister van Financiën was.

Van Sarkozy is bekend dat hij Berlusconi-achtige banden heeft met de media. Al te kritische journalisten of komieken die hem te voortvarend op de hak nemen, worden meer dan eens ontslagen. Het lijkt erop dat alternatieve media zoals Mediapart en Marianne hard op weg zijn om de luizen in zijn pels te worden.

Bron(nen):   Le Monde