Nou, zegt u het maar, majesteit!

Een soepzooitje, schrijft De Pers. Dat zijn de adviezen die fractievoorzitters de koningin zullen geven.
Zes weken nadat de stembussen sloten, liggen op élke mogelijke coalitie een of meer blokkades. PvdA-leider Job Cohen oppert zelfs een extraparlementair kabinet – zonder volledig regeerakkoord dus – met ministers uit vijf partijen. Met zoveel onvermogen van de politiek om knopen door te hakken wordt de rol van de vorstin almaar belangrijker.
Het geld. Daar liepen de gesprekken nu op stuk, zeggen de fractievoorzitters van VVD, PvdA, GroenLinks en D66. De VVD wilde minimaal 18 miljard bezuinigen in de komende regeerperiode. Zonder lastenverzwaringen en ook zonder aantasting van de hypotheekrenteaftrek en zonder kilometerheffing. Daar wilde de rest niet in mee. Dat wisten ze allemaal aan het begin van de onderhandelingen ook al en daar veranderde niets in. De verkiezingen waren een slagveld, de formatie is dat nu ook.

Neem de schade maar op: een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA wordt door de laatste tegengehouden. Het CDA wil niet eens met de anti-islampartij van Wilders om tafel, om onduidelijke redenen.
Een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA stuit op zwaar verzet van PvdA-voorman Cohen, nu helemaal.

Zijn al deze mogelijkheden dus definitief uitgesloten? Dat ook weer niet. Want niemand, behalve misschien de PVV, wil nieuwe verkiezingen – er móét geregeerd worden. De angst is veel te groot dat de club van Wilders de grootste wordt en de crisis noopt tot maatregelen.

Wat kan dan nog? De PVV kan het CDA zijn zin geven en toch eerst met de VVD gaan praten.

CDA’er Maxime Verhagen kan buigen en tegen heug en meug Wilders ontmoeten.

De VVD kan haar harde eisen laten varen – voor Ruttes achterban zijn compromissen makkelijker te slikken als de VVD niet in een kabinet met drie linkse partijen zit.

Wat is nog meer mogelijk? Cohen van de PvdA kan om gaan en voor een middencoalitie aan tafel gaan zitten. Met tegenzin, in het landsbelang.

En zélfs Paars plus, al zullen veel kiezers daarbij met hun oren staan te klapperen, kan terugkomen als verder alles mislukt.

Maar wie zal bewegen, dat hangt sterk af van wat koningin Beatrix nu doet.
De koningin móét nu een stap zetten. Ze kan er weer een mannetje tussen zetten, maar niets doen is geen optie.

En al mag de beslissing van de vorstin niet politiek lijken, die kan best politiek zíjn.

Het interessantste advies dat Beatrix in dit licht zal ontvangen, komt van PvdA’er Cohen. Hij zal voorstellen, maakte hij gisteren bekend, dat de mogelijkheid van een extraparlementair kabinet wordt onderzocht, met ministers uit VVD, PvdA, CDA, GroenLinks én D66. De partijen zijn bij zo’n kabinet slechts losjes gebonden aan een kort regeerprogram en voor het overige beslist de Tweede Kamer bij meerderheid. Voor Nederlandse begrippen zouden dit wildwesttaferelen zijn.

Lees de hele analyse in De Pers

Bron(nen):   De Pers