‘Teeven wil bewijs van goed gedrag makkelijker kunnen weigeren’

Staatssecretaris Teeven heeft een opmerkelijk plan. Hij wil ook mensen die niet zijn veroordeeld, maar slechts verdacht worden van een misdrijf een Verklaring omtrent Goed gedrag (VOG) gaan weigeren. Zo’n VOG kan nodig zijn om een baan te krijgen, bijvoorbeeld in het onderwijs.
Nu wordt een VOG pas geweigerd als iemand is veroordeeld voor relevante strafbare feiten. Zo kan een veroordeelde pedofiel geen baan krijgen in een kinderdagverblijf, omdat hij geen VOG krijgt.
Teeven wil dat ook mensen die worden verdacht  zo’n verklaring kan worden geweigerd.

‘Ik word in de praktijk geconfronteerd met gevallen waarbij ik, gelet op de politiegegevens, afgifte van een VOG zou willen weigeren’, schrijft Teeven aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris wil dat er bij de beoordeling voor een VOG ‘in bepaalde gevallen’ ook wordt gekeken naar politiegegevens.

Het gaat om mensen die opduiken in politieonderzoeken naar ernstige misdrijven, zoals moord.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Pietje_Precies

  klinkt logisch. Eerst even de onduidelijkheden uit de weg ruimen voordat zo’n verklaring wordt afgegeven

 2. Jannie Ooms

  Een verdachte is nog geen dader. In Nederland is iemand nog altijd onschuldig tot de rechtbank hem schuldig heeft bevonden. Soms daarna ook nog, overigens, maar dat is een ander verhaal. Iemand een VOG weigeren louter omdat hij ergens van verdacht wordt -hoe aantrekkelijk ook, ik geef het toe- lijkt mij onbehoorlijk.

  Ik zou ervoor pleiten om in plaats daarvan de tergend trage rechtsgang in ons land te versnellen. Dat bekort automatisch ook de tijd dat iemand ‘verdacht’ is en geeft sneller duidelijkheid over het al dan niet kunnen afgeven van een VOG.

 3. sven

  Het plan laat zien dat Teeven geen vertrouwen in de rechtstaat heeft.
  Kunnen en gaan deze verdachten ook 2 jaar lang 16 euro per dag betalen ??? En wie kan en mag iemand als verdacht opgeven de( Gemeentes) zelf ???

 4. De Staatsburger

  Dat gaat in tegen werkelijk alle principes van een rechtsstaat.

Reacties niet toegestaan